Pyszne i proste przepisy z kawą rozpuszczalną w roli głównej

Kawa rozpuszczalna wśród kawoszy nie zawsze cieszy się powodzeniem – nie nadaje się do przygotowywania w ekspresie do kawy, a jej smak jest często nieco inny od świeżo mielonej kawy ziarnistej – jednak taka kawa świetnie sprawdza się w wielu deserach i napojach kawowych idealnych do deseru bądź do śniadania. Oto kilka propozycji na podanie kawy rozpuszczalnej:

Prosty krem kawowy do tortów, ciast i babeczek

Z kawy rozpuszczalnej w kilka minut przygotujesz pyszny krem kawowy, który idealnie sprawdzi się do przełożenia tortu, ciasta czy udekorowania babeczek i muffinek. Do jego wykonania potrzebujesz:

  • 200 ml śmietany kremówki o zawartości 30-36% tłuszczu
  • 200 g serca mascarpone
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku).

Wszystkie składniki na krem umieść w misie miksera i miksuj do otrzymania gęstej, kremowej masy o beżowym zabarwieniu. Jeśli masz kawę rozpuszczalną o grubszych ziarenkach, możesz ją uprzednio rozpuścić w minimalnej ilości wody. Taki krem nie wymaga dodatku żelatyny ani innych usztywniaczy, uważaj jedynie, by nie miksować go zbyt długo, gdyż może zacząć wytrącać się tłuszcz i krem zamieni się w masło.

Kremowy deser kawowy z lodami i kawą rozpuszczalną

Kawa mrożona to letnia klasyka, jednak wystarczy, że połączysz ją z ulubionymi lodami i otrzymasz pyszny, kremowy milkshake kawowy jak z najlepszej kawiarni! Składniki na taki deser to:

  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w szklance gorącej wody i ostudzonej
  • Gałka ulubionych lodów – najlepiej sprawdzą się smaki waniliowe, śmietankowe, karmelowe lub czekoladowe – owocowe lody nie pasują do tego deseru
  • 25 g mlecznej czekolady i kilka łyżek mleka
  • Bita śmietana.

Czekoladę z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Połową udekoruj ścianki przeźroczystej szklanki, tworząc apetyczne spływające smugi. Kawę i lody umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Przelej do szklanki, na wierzchu ułóż bitą śmietanę i polej pozostałą czekoladą. Podawaj od razu.

Mleczne latte warstwowe na kawie rozpuszczalnej

Do przygotowania tradycyjnego śniadaniowego latte o trzech warstwach nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych sprzętów. Przyda się jedynie dzbanuszek, wysoka szklanka i trzepaczka lub spieniacz do mleka. Przygotuj:

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej + 120 ml wrzątku.

W dzbanuszku z dość cienkim dzióbkiem zaparz kawę – dobrze do tego celu sprawdzi się dzbanuszek do mleka i śmietanki. W międzyczasie podgrzej mleko z cukrem. Gorące mleko przelej do szklanki i porządnie spień spieniaczem lub trzepaczką (możesz także przelać najpierw mleko do słoika i intensywnie potrząsać). Na spienione mleko powoli, po ściance szklanki, wlewaj kawę cienkim strumieniem i obserwuj, jak w Twojej kawie tworzą się trzy warstwy, każda o innej gęstości. Podawaj gorącą, możesz posypać po wierzchu kakao lub startą czekoladą. Smacznego!

 

 

Posts Tagged with…